Onderzoek

Iets is pas waar als het is wetenschappelijk is onderzocht. Onze waarheidsbeleving komt formeel voort uit de wetenschap. De politiek baseert zich bij keuzes veel op wetenschappelijk onderzoek. Dat is nuttig, maar kan ook vertragend werken. Vaak komt de praktijk iets tegen waarvan het mechanisme pas jaren later wetenschappelijk en statistisch onderbouwd wordt aangetoond. Dat is in een transitiefase soms wel lastig.

……………………..

Landbouw in 2040: meer mens, minder machine

Dit artikel verscheen in Resource, het blad van Wageningen UR.

Tekst Roelof Kleis

Voor een écht duurzame landbouw zijn radicale maatregelen nodig. Meino Smit schetst in zijn proefschrift het beeld van zo’n landbouw waar niet de machine, maar de mens weer voorop staat.

Bent u gek geworden? Hoe realistisch is dit?
Laat ik het omdraaien: hoe realistisch is het om het niet te doen? Als je niets doet, laat je de boel crashen. Ik probeer een crash te voorkomen en aan Parijs te voldoen. Dát is realistisch, terwijl sommige mensen irreëel bezig zijn, want die gaan op de oude voet verder.’

Tot zover enkele citaten uit het artikel. Download hieronder het artikel. Of het hele rapport, maar dan ben je nog wel even aan het lezen!

……………………….

De landbouw van Meino Smit heeft kenmerken van de kleinschaliger landbouw zoals we die kenden. “Die wil terug naar de jaren ’50” klinkt het dan al snel. OK, er zijn paralellen, maar dan wel inclusief de kennis en middelen die we nu hebben of nog gaan ontwikkelen. Dagblad TROUW schreef er een uitgebreide samenvatting over.

………………………………

Bij de WUR is veel in beweging. Lees dit artikel om een idee te krijgen hoe ze het begrip kringloop invullen